Kurs Social Media

Jak dodawać użytkowników Facebooka do bliskich i dalszych znajomych?

Jak dodawać użytkowników Facebooka do bliskich i dalszych znajomych?

Czy wiesz, że Facebook udostępnia możliwość dodania innych użytkowników na Facebooku do grona bliższych lub dalszych znajomych? Jeżeli chcesz być na bieżąco z aktywnościami wybranych znajomych, dodaj ich do listy „Bliscy znajomi”. W przypadku, gdy publikowany przez nich content nie będzie dla Ciebie interesujący, możesz włączyć ich na listę „Dalsi znajomi”.

Jak dodać znajomego do grona bliskich znajomych?

  1. Przejdź do profilu wybranej przez siebie osoby
  2. Ustaw kursor na opcji Znajomi znajdujące się w górnej części profilu na zdjęciu w tle
  3. Następnie z rozwijanego menu wybierz opcję Bliscy znajomi

Od tego momentu, wszelkie aktywności znajomego będą dla Ciebie widoczne na liście „Bliscy znajomi”, którą znajdziesz po lewej stronie głównego widoku swojej tablicy facebookowej (listy znajomych -> bliscy znajomi)

Automatycznie będziesz także otrzymywać powiadomienia, gdy osoby z Twojej listy bliskich znajomych opublikują coś na Facebooku.

Do listy możesz dodać oczywiście więcej niż jednego znajomego. Jeżeli chcesz przestać obserwować aktywności bliskiego znajomego wystarczy, że wejdziesz w opcję Edytuj listę z poziomu listy bliskich znajomych i klikniesz krzyżyk przy wybranym znajomym.

Jak dodać znajomego do grona dalszych znajomych?

Dalsi znajomi to te osoby, od których nie chcesz widzieć aktualności. Załóżmy więc, że z grzeczności przyjąłeś zaproszenie do grona znajomych, jednak obawiasz się nadmiaru i jakości publikowanego przez nie contentu, który może „zaśmiecać” Twój newsfeed. W tej sytuacji, najlepszym wyjściem będzie dodanie znajomego do listy dalszych znajomych. Co ważne, znajomy nie dowie się, że znalazł się na tej liście.

Aby dodać kilku znajomych do listy „Dalsi znajomi” należy:

  1. Przejść do profilu wybranej przez siebie osoby
  2. Ustawić kursor na opcji Znajomi znajdującej się w górnej części profilu na zdjęciu w tle
  3. Następnie z rozwijanego menu wybrać opcję Dalsi znajomi

Cofnąć swoją decyzję można w ten sam sposób, w jaki usuwało się użytkowników z grona bliskich znajomych. Wystarczy tylko wykonać tę operację z poziomu listy „Dalsi znajomi” i potwierdzić wybór klikając na krzyżyk.

Jak dodawać użytkowników Facebooka do bliskich i dalszych znajomych?
Oceń
Dominika Kożuszko Dominika Kożuszko
Wróć do listy

Nasze marki